11 Лют, 14:18

233

Через відсутність світла підприємства на Київщині втратили 18% робочого часу

Через постійні відключення електроенергії підприємства у Київській області втратили 18% робочого часу. Про це йдеться у звіті Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

У листопаді 2022-го усі підприємства в області були змушені тимчасово призупиняти виробництво, водночас під час відключень світла продовжували працювати 18% опитаних.

54% підприємств змінили графік роботи, 46% встановили автономні джерела живлення та перелаштували виробничі процеси, щоб впоратися з відключеннями.

Частка підприємців, які нарощували продажі, у грудні 2022-го зменшилася з 31,8% до 21,4%. Більш як удвічі (до 35,7%) зросла частка бізнесів, яким довелося скоротити продажі.

20,8% підприємств очікують, що обсяги виробництва зменшаться, хоча до початку відключень цей показник дорівнював нулю.

Попри складнощі з електропостачанням, усім підприємствам-експортерам вдалося у грудні продовжувати зовнішньоекономічну діяльність. 71% опитаних повідомили, що продовжують експорт і не припиняли, ще 29% – відновили експорт після паузи. Водночас лише 8,3% експортерів Київщини нарощували обсяги експорту, а 25% його скорочували.

72% бізнесів стверджують, що тривалий блекаут не змусить їх вийти з українського ринку, свідчать результати опитування Європейської бізнес-асоціації.

Актуальні, важливі й перевірені новини Київщини також читайте на нашій Facebook-сторінці і в Telegram-каналі.