12 Кві, 19:36

132

Білорус не сплатив Україні понад 60 млн грн: директору нафтогазової компанії повідомлено про підозру

Громадянину республіки білорусь – директору підприємства-резидента рб – повідомлено про підозру в умисному ухиленні від сплати 4 млрд податків. Про це повідомляє Київська міська прокуратура.

«За даними слідства, на території України функціонує білоруське підприємство, яке надає послуги у сфері добування нафти та природного газу. Кінцевим власником даного підприємства є відкрите акціонерне товариство, власником якого є державний комітет по майну рб. Крім того, у своїй діяльності підприємство використовує обладнання республіканського унітарного підприємства «Бєлоруснафта».

Українські правоохоронці досліджували діяльність вказаної компанії в частині можливого сприяння російській федерації під час підготовки та проведення агресивної війни проти України. Слідство встановило, що період 2017-2020 року підконтрольне підозрюваному товариство перерахувало на рахунки «Бєлоруснафта» понад 400 млн грн за оренду обладнання. Достеменно знаючи про те, що ці кошти повинні обкладатися 15% ставкою податку на прибуток іноземних юридичних осіб, директор підприємства зазначав в офіційних документах завідомо неправдиві відомості щодо сум податків, які утримуються при виплаті прибутків нерезидентам. В результаті вказаних дій до державного бюджету України не надійшло понад 60 млн. грн у вигляді податків на прибуток іноземних юридичних осіб», – ідеться в повідомленні.

Наразі вирішується питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді застави в розмірі заподіяних збитків. Крім того, за клопотанням прокуратури судом арештовано нерухоме та рухоме майно підприємства, а також корпоративні права на загальну суму близько 4 млрд грн.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими управління поліції в метрополітені Головного управління Нацполіції у м. Києві, за матеріалами Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції України.

Фото: Київська міська прокуратура.

Актуальні, важливі й перевірені новини Київщини також читайте на нашій Facebook – сторінці і в Telegram – каналі.