2 Чер, 21:47

1078

БФ «Повернись живим» продає на аукціоні полотно бучанки Любові Панченко

На аукціоні Благодійного Фонду «Повернись живим» продається полотно бучанської художниці Любові Панченко. Картина має назву «Вартовий» та написана в 1967 році. Стартова ціна — 3500 доларів.

Любов Панченко — художниця-модельєрка, лауреатка премії імені Василя Стуса та Почесна громадянка Бучі. Перед війною свою творчу спадщину мисткиня передала до Музею шістдесятництва у Києві. Під час окупації її будинок сильно постраждав. Сама Любов Панченко була прикута до ліжка та голодувала. Після деокупації жінку доставили до лікарні, де вона на 85-му році життя відійшла у вічність.

«Вона — з середовища патріотів-шістдесятників, які попри тиск Кремля розвивали українську культуру в часи радянської цензури. Уся її творчість мала яскраво виражений український колорит, через що Любов Михайлівну переслідували, а її картини приховували. Любов Панченко не змогли зламати в КДБ, але художниця дуже постраждала під час нової російської навали», — пише про відому землячку бучанський міський голова Анатолій Федорук.

Крім полотна художниці з Бучі, на аукціоні представлені ще 26 витворів мистецтва. Зокрема це полотно Марії Примаченко, двостороння картина вбитої комуністичним режимом Алли Горської, робота Івана Марчука та інші витвори мистецтва.

За оцінками фахівців, загальна сума лотів вартує 400 тисяч доларів. 50% загальної суми виручених коштів перекажуть Фонду. Благодійний аукціон завершується вже 3 червня.

Нагадаємо, 15-річний підліток виставить на аукціон власні NFT-ілюстрації. Отримані кошти він передасть у Фонд «Твоя опора», який опікується постраждалими від війни дітьми із Бучі, Ірпеня та інших містечок Київщини.