Федорук мер Бучі

22 Кві, 11:18

1266

20 днів без окупантів: хроніки відродження Бучі

Трагедія в Бучі вразила весь світ та надихнула світових політичних лідерів на рішучі дії проти росії. Після героїчного визволення міста минуло 20 днів. Як Буча повертається до життя, розповів її очільник Анатолій Федорук.

Електроенергія

«Енергетики, приватні і комунальні підприємства, бізнес і волонтери з кожним днем відновлюють інфраструктуру Бучі. Ще далеко не всі споживачі підключені до електромереж, але роботи тривають», — зазначив міський голова.

Мер наголосив: відновлення проводиться не вибірково, а там, де є технічна можливість. Голова  попрохав громадян поставитись до цього з розумінням. За його словами, дуже складно було відновити магістральні лінії. Через великі навантаження декілька разів налагоджена мережа не витримувала. 

Окрім того, всі дії треба узгоджувати з військовими: вже є декілька випадків підривів бригад через мінування. Тому в райони відновлення спеціалісти зараз висуваються тільки після отримання дозволу.

Водопостачання

Проблему з водою практично вдалося розв’язати: скважини і башти відремонтували, резервуари наповнені.

Інфраструктура

У громадах прибирають сміття і навіть доглядають за клумбами. Починають працювати АЗС. З дня на день очікують відкриття магазинів. Життя продовжується.

Відповідальність

Коли контроль над містом був втрачений, активізувалися мародери. Поряд з окупантами злочини вчиняли деякі місцеві мешканці, зазначає Федорук. Зараз правоохоронні органи працюють з кожним фактом і з’ясовують походження у певних категорій містян дорогих речей. Проте мер наголосив, що це не стосується харчів, які люди вимушено брали у залишених будинках сусідів чи в покинутих під час окупації магазинах.

Наслідки трагедії

З тієї кількості громадян, яка жила в Бучі у період окупації, фактично кожен п’ятий був вбитий. Ведеться велика робота для того, щоб найближчого тижня всі тіла були поховані відповідно до релігійних звичаїв України на кладовищах міста.

Підтримка

«Я жив у Бучі весь період окупації», — зазначив мер. — «Переховувався у трьох місцях і дуже вдячний людям за те, що мене не викрили. Навіть одна ситуація була: декілька годин довелося переховуватися в гуртожитку, жителі якого у мирний час довго судилися з мерією за приміщення». Але біда не розділила людей, а зблизила: у тій ситуації про конфлікт ніхто не згадав, додав міський голова.

Ризики

«Всім нам варто зрозуміти: доки не буде великої перемоги, небезпека повторного нападу залишається. Треба бути готовими захищати рідну землю. Саме тому ми не рекомендуємо громадянам міста, які перебувають у безпечних місцях, повертатися. Ще не час», — зазначив міський голова.