28 Лип, 13:25

602

10% учнів приватної гімназії «Фортуна» у Броварах забрали свої документи

У найстаршій приватній школі Броварів «Фортуна», яка нещодавно стала гімназією, кількість учнів зменшилася майже вдвічі. Про це розповів для видання «Трибуни» вчитель вищої категорії та директор закладу з багаторічним педагогічним стажем Олександр Мажуга.

Педагог розповів, що із 60% вихованців гімназії, які виїхали в перші дні повномасштабного вторгнення, лише третина повернулися додому. 40% поки цього робити не планують. А ще 10% учнів взагалі забрали документи з навчального закладу через різні причини. Незважаючи на це, гімназія готується до нового навчального року.

Усього станом на лютий у закладі навчалося 230 дітей та працювало 75 людей персоналу (з них 55 — вчителі). Гімназія нараховувала 17 класів молодшої та середньої школи (тобто, з 1 до 9 класу включно), в кожному з яких було від 8 до 18 дітей. Сюди приїжджали мешканці не лише Броварів, а й навколишніх сіл.

Основна відмінність «Фортуни» від решти шкіл — повна зайнятість вихованців з 08:30 до 17:30. В першій половині дня учні навчалися, а в другій перебували під постійним наглядом викладачів. Це могло бути виконання домашнього завдання, додаткові уроки по деяких предметах, а також різноманітні гуртки: театральний, хореографічний, хоровий, музичний, шаховий та шашковий, комп’ютерний.

Протягом дня діти отримували триразове харчування, приготовлене на власній кухні. На території є постійна охорона, а трансфер забезпечували два шкільних автобуси, які наразі передали на потреби ЗСУ. Вартість навчання у «Фортуні» на місяць становила 8 тис.грн для початкової ланки і 9,5 тис.грн — для старшої.

Через військовий стан лиш чверть батьків змогли сплатити за навчання в березні, яке проходило дистанційно. У зв’язку із цим гімназія не змогла виплатити частині вчителів відпускні та зробити необхідні відрахування в пенсійний фонд. Також заклад має труднощі зі сплатою оренди. Щомісяця «Фортуна» сплачувала 48 тисяч гривень у бюджет міста. Протягом весни нарахувань за орендну плату не було, проте за червень та липень вони надійшли.

«Наразі в нас таких коштів немає. Ми звернулися в місто з листом, щоб нам не нараховували орендну плату за червень, але виконком відмовив. Ми написали другого листа. Його мають розглянути депутати на сесії 28 липня».

«Фортуна» готується відновлювати навчання в онлайн та офлайн форматах. Зміна кількості учнів також вплине на колектив закладу. Наразі написали заяви на звільнення троє вчителів. Щоб очне навчання відбулося, гімназія проводить ремонтні роботи у тимчасовому укритті, яке зможе розмістити 115 людей.

«За 21 рік роботи ми маємо хорошу репутацію і хороші відгуки. Навчальний заклад 8 разів вигравав конкурси з математики (математичний марафон) і української мови ім. Петра Яцика. У 2019 році за рейтингом Торгово-промислової палати по кведу «загальна і середня освіта» ми вийшли в Київській області і в Україні на І місце. А в економічному рейтингу серед подібних підприємств нашому, за останні два роки по Київському регіону ми перші, а в Україні — одинадцяті. Ми хочемо продовжувати працювати, адже левова доля педколективу — це випробувані часом освітяни, які готові переборювати всі негаразди».

Актуальні, важливі й перевірені новини Київщини також читайте на нашій Facebook-сторінці і в Telegram-каналі.