author-img
Автор

Олександр Пикало, політолог, журналіст

21 Вер, 18:03

1642

Масова мобілізація в росії. Чого чекати Україні?

21 вересня на росії оголосили так звану часткову мобілізацію, але що вона несе за собою насправді й чого чекати українцям?

По-перше, у кремлі не було оголошено жодних параметрів цієї мобілізації — ні територіальних, ні категоріальних. Таким чином призвати можна будь-кого, крім працівників оборонно-промислового комплексу, які мають відстрочку на період роботи. Що за фактом дає можливість призивати стільки людей, скільки буде необхідно для війни з Україною.

Але разом із тим це несе ще більшу загрозу для України. Адже 20 вересня 2022 року посадові особи окупованих росією Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України оголосили про проведення референдумів, аби приєднатися до Російської Федерації. Це означає, що російська влада може мобілізувати чоловіків, що залишилися на окупованих територіях, як це було на території так званих ЛНР та ДНР.

Враховуючи величезні втрати російської армії, масове знищення її військової техніки й мінімальний прогрес на полі бою, масова мобілізація виглядає для кремля єдиним життєздатним способом змінити курс війни. З іншого боку, низька чисельність військ не є головною перешкодою для успіху російської армії. Російські війська демонструють низьку ефективність на полі бою через неадекватне командування, погане матеріально-технічне забезпечення та низький моральний дух. І навряд чи більша кількість солдатів ці проблеми вирішить.

Проте масова мобілізація має  негативні наслідки для самого кремля. Ось чому.

Перш за все, мобілізація призводить до виснаження ресурсів. Утримання та забезпечення багатомільйонної армії є надзвичайно важким тягарем для бюджету країни, який і без того постраждав від західних санкцій.

По-друге, це призведе до хвилі корупції та ухилення від сплати податків. Культура життя росіян суттєво вплине на темпи призову: знайдуться ті, хто краде гроші на комплектування військових частин; ті, хто зароблятиме на підроблених довідках про непридатність; самотні хатини у віддалених районах росії заповняться молодими хлопцями, які втікають із військкомату. Зокрема станом на 21 вересня у росії розкупили квитки на рейси до Стамбулу та Єревану.

Й останнє, але не менш важливе. Мобілізація викличе громадське невдоволення. Навіть найвідданіші прихильники авторитарного режиму запитають, навіщо посилати молодих росіян на смерть, якщо «спецоперація йде за планом». Патріотизм, заснований на шовінізмі, швидко зникне, коли військові комісари почнуть стукати у двері квартир затятих прихильників путінізму.

Масова мобілізація може загрожувати стабільності режиму путіна. Проте збільшення російських військ є й прямою загрозою успіху української армії у війні, що триває. Єдиний можливий спосіб для українських військових протистояти масованим атакам російської армії — це якомога швидше забезпечити новітньою військовою технікою, передусім танками, винищувачами та артилерією.