author-img
Автор

Ірина Славінська, виконавча продюсерка Радіо Культура

23 Сер, 15:54

1551

Про скандал із тризубом і культурний код як універсальну мову, котру зчитують всі українці та українки

Скандал на три пальці проявив виклик, який хтось бачив і навіть стикався під час роботи, але не всі — це виклик роботи з українськими смислами. Це про (вибачте) культурний код як універсальну мову, котру одразу зчитують усі українці та українки. Це жарти, цитати, образи, натяки, які не треба перекладати чи пояснювати, бо їх і так усі знають — зі шкільної програми чи з дому, з масової культури, із реальності навколо.

Мені траплялося брати участь у розробці різних комунікаційних штук. За 15 років роботи бачила всяке (хороше теж). Описувати те всяке немає сенсу, бо всі відтінки сірого та невдалого мали спільний корінь — незвичку деяких команд функціонувати в українському контексті. Не всі достатньо добре володіли словом (ок, нехай — є картинка замість слів), не всі читали знакові для нашого суспільства тексти, не знали знакових зображень і образів, тому не впізнавали важливих знаків, цитат, алюзій. У них, якщо говорити біологічно, не було отих решток, із яких утворився б гумус. Тому креатив родило з не дуже родючого ґрунту.

Саме в такій реальності виникає ідея вигадати жест, який позначає тризуб, тому що адресант не знає, що такий жест уже існує.

Якщо ви шукали відповіді на запитання, навіщо нам культура, то вся ця ситуація є найкоротшим поясненням, яке ви могли собі уявити.

Цей пост я пишу без осуду. Право на помилку — безцінне, як і це бурхливе обговорення. Тепер про справжній жест тризуба (і, можливо, про Чорновола) дізналася якась кількість людей, які раніше цього не знали. Нема зла, щоби на добре не вийшло.

Цей пост я пишу з думкою про команди, котрі вчаться працювати в українському полі. Знайдіть змогу почитати те, чого не читали, подивитися те, чого не дивилися. І перечитайте «Кобзаря» (це не прикол, чесне слово).

Цей пост пишу за підтримки ЗСУ. Маю змогу міркувати про всі ці дрібниці завдяки нашим захисницям і захисникам.