author-img
Автор

Олександр Пикало, політолог, журналіст

6 Вер, 10:04

1682

Чи може російська мова бути другою державною: мовне питання в Україні та що з ним не так

Мовне питання є одвічним каменем спотикання для нашого суспільства. Підняття цієї теми завжди розділяє українське суспільство на прихильників повної українізації та людей, які підтримують російську як другу державну.

З початку повномасштабного вторгнення в Україні мовне питання постало особливо гостро.

З погляду політології, зокрема конфліктології, наявність цього питання несе негативні наслідки для нашого суспільства.

По-перше, це створює підґрунтя для політичних спекуляцій. Для цього достатньо переглянути передвиборчі ролики в Україні до 2014 року, де недоброчесні політики використовували цю проблему для отримання депутатського мандату, сіючи розбрат у нашому суспільстві.

По-друге, чудове підґрунтя для сепаратизму, згадайте тези ru.пропаганди стосовно конфлікту на сході Україні, але також це може стосуватися й заходу України, зокрема ситуація з Угорщиною є тому прикладом.

По-третє, культурний простір. Загалом російськомовне населення користується російськомовними джерелами, які в основі своїй базуються в росії. Тим самим це робить їх більш вразливими до російської пропаганди. Також здебільшого такі громадяни дивляться російські розважальні та пізнавальні шоу, через які відбувається нав’язування руzzкого менталітету, що лише сприяє розподілу України на основі менталітету й мови. З цього і виходять розподіли на «східняків» і «західняків», створюється «миколаївська» та «одеська» мови. Адже в громадян з умовно Харківської і Хмельницької області буде дещо різнитися світогляд. У таких громадян будуть різні ідеали.

Наявність вищезгаданих факторів робить цю категорію громадян дуже вразливими до різного роду спекуляцій та маніпуляцій і може сприяти подальшому розпаду суспільства.

Я не звинувачую російськомовне населення чи інші мовні меншини в причині цих подій. Лише наголошую на факті того, що невизначеність у цьому питанні буде залишатися бомбою уповільненої дії у фундаменті нашого суспільства.

Єдиним можливим вирішенням мовної проблеми може слугувати повна українізація публічної сфери суспільства, а саме культури (музика, книги, фільми), соцмереж, лідерів думок, створення попиту на український контент.

В Україні є великий потенціал на становлення монокультурною країною. І війна з росією може стати каталізатором до розвитку українського контенту, який витіснить російську мову, а відповідно і пропаганду з українських екранів.