author-img
Автор

Андрій Ярмак, агроаналітик

21 Лип, 16:05

1519

Чому Україні важливо розуміти, що відбувається в Китаї

Китай — друга економіка світу і єдина країна, яка реально може щось протиставити США. Але саме «щось» — китайців просто багато. І вони небезпечні тим, що зазомбовані.

Китай щонайменше останні 10 років рухається в напрямку протилежному тому, який зробив його економічно успішною країною. Консолідація влади, закручування гайок — класика справжніх совків та комуняк.

Китай — це імпортер № 1 кормів з України. Водночас його залежність від поставок кормів з України не така висока, як, наприклад, залежність Туреччини, бо він ближче до США, Аргентини, Бразилії — інших великих експортерів кормів.

Китай — нація м’ясоїдів. Там стрімко зростає споживання м’яса і навіть молокопродуктів, хоч у них проблема з лактозою.

Китай — найбільший світовий виробник риби та аквакультурної продукції. Переважно все це вирощується, а значить, і тут потрібні корми. Тому дорогі корми — це дороге м’ясо й риба. А це вже невдоволене населення…

Китай не став на бік України, коли рашисти вторглися в нашу країну. Я особисто думаю, що вони сподівалися, що нас швидко захоплять, і все в них і далі буде ок із поставками. Та не сталося, як гадалося, а підтримати Україну, коли ти ніби топив за рф на початку, для китайців значить «втратити обличчя». А «обличчя» — це взагалі важливіше за життя для будь-якого китайця.

У Китаї, на думку багатьох економістів, уже є рецесія, хоча вони й малюють якісь цифри зростання ВВП.

У Китаї багато галузей на межі банкрутства. Будівництво взагалі де-факто збанкрутіло ще рік тому.

У Китаї дуже великі внутрішні борги (найбільші у світі), і ця проблема давно вийшла за межі нормальності.

При цьому китайці, мабуть, найкраще всіх у світі вміють відкладати гроші. Колись, коли зарплата аграрного працівника ЗА ЦІЛИЙ РІК у Китаї була 200 доларів + харчування, у таких людей у 40 років легко знаходилося 3 тис. доларів заощаджень. Відповідно зараз вони тримають гроші в банках, бо це, як вважалося, безпечно.

З квітня 2022 року різні китайські банки, спочатку в одній провінції, перестали віддавати депозити вкладникам, аргументуючи це різними причинами. Зараз проблема вже виходить на національний рівень. І так, перед банками стоять танки, які захищають ці банки від протестуючих. Розганяють протести максимально жорстко, але люди знову виходять!

Можливо, я помиляюся, але, оскільки банківська система Китаю знаходиться під контролем держави, дефіцит грошей у системі може вказували лише на те, що банкрутство Китаю та дефолт по внутрішнім боргам — це або вже факт, або питання часу.

Перші сигнали можна було побачити в скороченні імпортного попиту на продукти з боку Китаю. По тій же самій молочній продукції, яка для них є не критичною.

Проблеми Китаю нас не повинні особливо тішити. З одного боку, в умовного партнера рашистів виникають більш важливі проблеми, а це, до речі, може змусити їх вдатися до більш тісної співпраці з рашистами по обходу санкцій. З іншого боку, економічні проблеми Китаю, а тим більше заколоти в країні, дуже негативно вплинуть на економіку всього світу, а зачеплять кожного. Адже для більшості товарних груп Китай є ключовим ринком збуту.

Тому, якщо навіть наші порти розблокують, ціни на зерно та кормові компоненти можуть не виправдати очікувань. Хоч тут ми точно конкурентні і хвилюватися особливо не повинні.

Ну й головне, що варто пам’ятати — будь-який совок приречений на банкрутство, рано чи пізно. Це ж стосується і Zекостану.